Poslovice i izreke ikavske kajkavštine

O projektu

Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine objavila je Mrežne poslovice i izreke ikavske kajkavštine na adresi dobramisau.udrugaivanaperkovca.hr

Digitalizirane poslovice i izreke ikavske kajkavštine rezultat su projekta provedena u suradnji Udruge Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine i Ministarstva kulture i medija, za odobreni program “Šenkovec, istraživanje i dokumentiranje usmene književnosti kajkavaca ikavaca za radionice, istraživanje i dokumentiranje.”

Riječ je o mrežno dostupnoj knjizi Dobra misau nima cine – poslovice i izreke ikavske kajkavštine (uređivački tim: Jasna Horvat, Ivica Ivanković, Zdravka Kramarić), a koja digitalizirana omogućuje nadopunjavanje novim poslovicama, izrekama, frazeološkom građom te zvučnim zapisima.

Projekt digitalizacije poslovica i izreka ikavske kajkavštine proveo se uz financijsku potporu VBH Okovi d.o.o., Cornus Commerce d.o.o. i Maksima trgovina d.o.o.

SOCIJALNI I DRUŠTVENI POLOŽAJ

Bogatašu kak oče, a bokcu kak more. Bolše je devet nadilit, nek jednoga prosit. Ni grih prosit. Sekira mu je h met opala. Vrak ide

GOSPODARENJE I SLUŽENJE

Če ti cila hiža zgori, štibra čez rajfik vujde van. Čovik se mora stegnit kak je pokrivalo dugo. Dobro je dok je čudaj rukic, al

GLAD I ŽEĐ

Bolše nam je vina pit nek h črnoj zemli gnit. Najiu se je do guta. Tak sam se najiu da si dosegnem z malim prstum.

ĐAVAO

Vraga ni triba dozivat, un i sam dojde. Vrak nigdar ne spi. Došo bu vrak po svoje. Vragu tamjan smrdi. Vrak ide na velki kup

RODBINSKI ODNOSI

Dobar suset je bolši ot se rodbine. Kado bu komu, nek svoj svomu. Da je brat dobar, i Bok bi ga imau.